NAPALA TURSKA! Žestoko tukli BORBENI AVIONI, oglasilo se MINISTARSTVO ODBRANE! Bliskom istoku je samo OVO FALILO
Redžep Tajip Erdogan, ilustracija, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

strašno

NAPALA TURSKA! Žestoko tukli BORBENI AVIONI, oglasilo se MINISTARSTVO ODBRANE! Bliskom istoku je samo OVO FALILO

Turska vojska u ofanzivi

Objavljeno:

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njene vojne snage izvršile napade iz vazduha na ciljeve kurdskih militanata na severu Iraka. U saopštenju ministarstva se navodi da su borbeni avioni napali navodna uporišta militanata Kurdske radničke partije (PKK) u u regionima Hakurka, Metine i Gare u severnom iračkom poluautonomnom regionu Kurdistana.

U tim napadima iz vazduha ubijeno je 16 militanata, uključujući i nekolicinu njihovih vojnih zapovednika. Nije bilo reakcije od strane PKK na današnje udare.

Ovi najnoviji napadi dolaze samo par nedelja pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prvi put nakon 12 godina posetio Irak sa ciljem jačanja saradnje sa zvaničnim Bagdadom u borbi sa militantima.

Turska
foto: Mustafa Almir Mahmoud / Panthermedia / Profimedia

Erdogan je ranije najavio veliku ofanzivu protiv PKK za ovo leto sa ciljem "trajnog" iskorenjivanja pretnje koju ona predstavlja.

PKK koju Turska i Zapad smatraju za terorističku organizaciju od 1984. godine predvodi oružanu pobunu protiv centralne vlade u Ankari sa ciljem dobijanja kurdske teritorijalne autonomije na jugoistoku Turske.

Bagdad tvrdi da turske akcije u Iraku protiv PKK krše njen suverenitet, ali izgleda da pristaje na najnovije operacije Ankare. U martu, nakon sastanka između iračkog i turskog ministara spoljnih poslova, Bagdad je objavio da je Irak izdao zabranu na PKK, iako je nije označila kao terorističku organizaciju.

Bonus video:

02:00

IGRA LI ERDOGAN DVOSTRUKU IGRU?! Šahrimanjan Obradović: Delovalo je da podržava Rusiju, a onda poslao Putinu JASNU poruku!

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.